Elhunyt Kanász József.

2019.09.30.
  • Labdarúgás
  • Felnott
  • 2019/2020

Életének 66. évében hosszú betegség után Hévízen elhunyt a kiváló felépítésű középhátvéd Kanász József. Budapesten született, de élete második felét a fürdővárosban élte. 

1970-ben Palicskó Tibor az MTK legendás edzője a fővárosi pályákat járva középpályás tehetségeket keresett. Aztán egy jó kötésű, erős középhátvéd mellett döntött egy ifjúsági meccsen: ő volt Kanász József.

Igy került az MTK-hoz, majd onnét a Vasas, az Egyetértés, a Salgótarján, a ZTE és a Bp.-i Honvéd volt az útja.

Egy évtizeden át több, mint 200(!) alkalommal játszott az NB I-ben.

A „70-es években az első osztályban a Vasas, majd a Bp. Honvéd védelmének meghatározó szereplője volt.

A Vasassal bajnoki címet nyert olyan játékos társakkal, mint Mészáros, Izsó, Váradi, Kovács, Fábián, Lakinger.

A ZTE-ben az aranycsapat balhátvédje Lantos Mihály, majd később újra Palicskó lett az edzője.

Az 1980-as évek első felében a másodosztályú Keszthelyi Haladáshoz igazolt, ahol 68 alkalommal játszott bajnoki mérkőzésen a védelemben többek közt Németh Györggyel, a válogatott Nagy III. Jánossal, Cziráki Lászlóval.

1985-ben került Hévízre, majd Gyenesdiáson folytatta pályafutását. 1991-ben igazolt vissza a fürdővárosba és vezérletével a Zala megyei bajnokságban aranyérmet szerzett a zöld-fehér együttes és az NB III-ba jutott.

1991. június 24-én a Zala megyei bajnokság legjobb védője díjat nyerte el.

Akkori nyilatkozatából idézem:”- őszintén megvallva nem gondoltam, hogy ennyien voksolnak rám. Azt hittem van rajtam kívül olyan fiatal hátvéd, aki agresszívebb játékot nyújt. Nyilvánvalóan más az NB I és más a megyei bajnokság, úgy érzem a rutinom sokat számított.”

1992. év elején fejezte be a minőségi labdarúgást a térd problémái miatt, de még évekig a Hévíz II-t erősítette majd több, mint egy évtizeden át Hévízen a népszerű Kocsi csárdát vezette Lázár László barátjával a népszerű „Kancsó”.

1995-ben lett a Hévíz labdarúgó csapatának edzője az NB III-ban. Edzősége ideje alatt szentelték fel a hévízi Zöld-fehér Fradi templomot és játszottak a Simonnal, Telekkel felálló Ferencvárossal 2000 néző előtt./1:7/

1996. áprilisában amikor a csapat az NB III. középmezőnyében állt egy idegenbeli győzelem után mondott búcsút a kispadnak és az együttest előbb Bácsics Lajos, majd a jelenlegi sportköri elnök Szabó Imre vette át és az előkelő 6. helyen végeztek.

1999.09.09-én került sor Hévízen a pályaavató mérkőzésre Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Hidegkúti Nándor és Puskás Ferenc társaságában, ahol a Hévízi öregfiúk ellenfele az Országgyűlés válogatottja volt. (3-2)

„Kancsó” akkor búcsúzott a zöld gyeptől és a régi játékos társaitól Bertóktól, Naszádostól, Lázártól, Czikilintől, Rácztól, Vöröstől, Fonnyadtól, Farkastól, Szécsényitől többek között. Az utóbbi években tolószékhez kötve is többször feltűnt a hévízi sporttelepen.

Amikor pár éve a legkedvesebb edzőiről kérdeztem, egyértelműen Palicskó Tibort és Illovszky Rudolfot említette.

Amikor a régi társakból álló álom csapat jött szóba, akkor a : Mészáros- Török, Kanász, Vidáts, Kántor- Soós, Nagy A., Péter, Zombori- Kovács I., Váradi együttesre szavazott.

Súlyos betegsége következtében hosszú évek óta otthonban élt, ahol az egykori NB I-es játékostársak közül Englóner László is rendszeresen látogatta. Ő így nyilatkozott: „- Pár nappal ezelőtt szeptemberben jöttem hozzá Pécsről és akkor már nagyon gyengének tűnt, stílszerűen vasárnap ment el, ahogy ő emlegette az ünnepnapot a meccsek napja. Köszönet és elismerés Hévíz városának és az MLSZ-nek, akik évek óta hozzájárultak kulturált ellátásához..”

Kanász József személyében olimpiai válogatott védő, minden idők egyik legjobb keszthelyi és hévízi labdarúgója, eltávozott köreinkből.

 

2019.09.30. Iglódi Endre

Legfrissebb híreink

DAC-Utánpótlás FC -...

Szombaton U14-es csapatunk Győrben játszott.

Nebuló-KSE - Hévíz SK U19...

Csütörtökön U19-es csapatunk Kapuvárra látogatott.

Hévíz SK U17 – Magnetic...

Csütörtökön hazai pályán játszott U17-es...