Hévízi Sportkör Íjász Szakosztály

Tisztelt Sportbarátok!

Az íjászatról, mint sportról elég kevés információ van a köztudatban. A sportágnak több ága létezik: pályaíjászat, 3D, terepíjászat, történelmi íjászat, futás íjászat, lovas íjászat, vadászíjászat. A szakágakon belül pedig korosztályos és íjtípusú bontás van. A versenyek között meg kell különböztetni szabadidős kikapcsolódásra alkalmas, nem kvalifikációs, illetve a regisztrált, kvalifikációs versenyek, GP-et illetve nemzetközi versenyeket.

2011 évtől kezdődően a Hévízi Sportkör szakosztályaként indult a működésünk. A Hévízi iskolában a gyerekek részére történelmi íjászbemutatót szerveztünk, ami nagy érdeklődésre tartott számot. Elindítottuk a szervezett működést és beléptünk a Magyar Íjász Szövetségbe. Egyesületünk célja a szabadidősport biztosítása, mellette a versenysportban történő szerepvállalás. Talán ez az egyetlen sportág ahol az amatőr versenyeken gyerek, szülő egész nap együtt legyen, versenyezzen, szabadidejét hasznosan eltöltse.

Több alkalommal fellépésünk volt a szigligeti várban, Hévízen az egregyi óvodában óvodanapon, a keszthelyi Festetics kastély vadászati szárnyánál a múzeumok éjszakáján, illetve ugyanitt nyáron hat héten keresztül minden kedden esténként bemutatkozunk. Minden évben a hévízi általános iskolában a gyereknapon is tartunk foglalkozásokat. Egyesületünk hosszú távú kitűzött célja: családi, szabadidős tevékenység mellett a versenysport irányában is elkötelezett.

Az elmúlt években Hévíz városa adott helyszint nemzetközi íjászversenyeknek. Megrendezésre került 2014-ben Duna Kupa,2015-ben Közép Európa Kupadöntő és 2016-os évben Junior Európa Kupa, ahol közel háromszáz versenyző harminc országból érkezett az egy hetes rendezvényre. Ezeknek a versenyeknek a leszervezését Hévízen magam végeztem.

A hobby és a versenysport szétválasztva működik az egyesületen belül. A versenysport eredmények hatására az elmúlt évben folyamatosan bővül a taglétszámunk. Az újonnan érkezett serdülők és ifikkel egy gyakorlott íjász kolléga foglalkozik. Az olimpiai verseny szakággal pedig én. Jelenleg Level 2-es edzői végzettségem van, ez a Nemzeti Edzők utáni következő fokozat.

2012-es évtől Szüts Mátyás és Bencsik Márk bekerült a Magyar Íjász szövetség 2020 Dream Team elnevezésű programjába. 2014-től Junior Válogatott keret tagok lettek. A 2016-os évben is Szüts Mátyás és Bencsik Márk a Junior Íjász Válogatott tagja, sportszerződéssel rendelkező versenysportolók. Mindketten kadet korosztályú versenyzők. A válogatott utánpótlás kerethez csatlakozott Dancsák Dénes hévízi íjász is.

A nemzetközi versenyzés mellett 2017-ben Szüts Mátyás meglőtte a kiküldetési szintet, így a 2018-as évtől utazókeret tag lett, kadett korosztályú versenyzőként! Bencsik Márk az „A” szintet lőtte meg, így a Magyar Válogatott tagja lett. Olimpiai szakágban a teljes kerettagság hat főből áll, ebből kettő felnőtt, négy fő ifi és kadett. A négy fiatalból két hévízi sportoló!

Célunk hogy a két élsportolóval magyar és nemzetközi versenyeken már nem csak városunkat, hanem országunkat is képviseljük.

Több  Országos Bajnoki cím, Diákolimpia Országos Bajnoka cím, illetve nemzetközi dobogós eredményeink is vannak.2017-ben már nyertünk Szlovéniában csapatban világranglistás versenyt, illetve a Közép Európa Kupa sorozatot is hévízi sportoló nyerte meg.

A kinti edzéseinket Alsópáhokon tartjuk, az alapozó időszakban pedig a kiserdei sportközpontban illetve a tornacsarnokban.

Az eredményeink hatására az elmúlt években több íjász csatlakozott az egyesülethez. Bármilyen országos versenyen is szerepelünk, komoly ellenfélként tekintenek ránk, több rivális klub vezetőedzője is elismerését fejezte ki az elmúlt időszak alatt elért eredményeinkért és fejlődésünkért. Több szomszédos klub megkeresett szorosabb együttműködés kialakítás, közös edzések, szakmai segítség céljából.

A Szövetség Elnöke és a Szövetségi Kapitány is kiemelt figyelemmel kíséri munkánkat, mivel bebizonyítottuk, hogy helyünk van az élvonalban. A kitűzött céljaink már nem a hazai versenyzésre szólnak.

A 2018-as évben a közép európai versenyeken kívül más nemzetközi versenyeken is fogjuk képviselni városunkat és országunkat.

 

Bencsik Péter

Szakosztályvezető

Eseményeink

Legfrissebb híreink

Ezüstérmekkel tértek haza...

Sportolóink az íjász országos bajnokság...

Íjász Szakosztály...

Sportolóink egy újabb sikeres félévet hagytak maguk...

Hévízi Sportkör...

Szakosztályunk a második félévben is az...