Sakk Szakosztály

A Hévízi Sportkör 1949-es megalakulásakor Hévíz városában már létezett egy működő sakkcsapat, mely gyakorta versenyeket játszott. S egészen a 60-as évekig szerepet vállalt a város közösségi életében, amikor is, mint már sakk szakosztály, megszűnt egy pici időre.

A hetvenes években történő visszatérést követően, a hévízi sakkozók újra versenybe szálltak, majd 1980-ban megnyerték a járási sakkbajnokságot, 18 község csapata közül, ők diadalmaskodtak.

Új felállásban a Hévízi Sakk szakosztályt 1983-ban alapították. Innentől fogva a városi csapat, hosszú éveken keresztül a megye I. osztályában mérettette meg magát.

1986-ban a szakosztálynak már 37 tagja volt, mely évben a megyei 5. helyet sikerült megszerezniük. Így Fogner György vezetésével, szakosztályi kereteken belül, heti két alaklommal, két évtizeden át, folyt a jobbnál jobb helyi sakkozók gyakorlati tapasztalatainak elmélyítése. A munka jól sikerült, Csuti László személyében a Hévízi Sakk Szakosztály, az országos diákolimpiáig jutott.

Az 1980-as és 1990-es években a város sakkozói a megyei I. és II. osztályban szerepeltek. 1995-ben, az egykori Rózsakertben, „rapid párbajt” rendeztek Hévíz Villám sakkbajnoksága címéért.

A 2002-es Hévíz Város egyéni sakk bajnokságát követően, 2003-tól a helyi sakkozók pályafutásukat a Zala megyei bajnokság I. osztályában, valamint az NB I. B és az NB II. tartalék bajnokságában folytatták.

Városunk négyfős csapata 2006-ban és 2007-ben is, a Megye Sakkcsapat Bajnokság „B” csoportjában a 2. helyen végzett. A versenyeket az egyik helyi szállodában, a Hotel Aquamarinban rendezték.

2007. április 13. a hévízi moziban, két legendás sakkozó mérhette össze tudását, Borisz Szpaszkij világbajnok és Portisch Lajos kilencszeres magyar bajnok és nyolcszoros világbajnok jelölt személyében.

Az első játéknap első mérkőzését Szpaszkij nyerte, míg a második döntetlennel zárult. A hatjátszmás rapid mérkőzés második játéknapján Portisch egyenlített Szpaszkij ellen. Így ezen a napon egy 2:2-es eredmény boldogíthatta a színvonalas meccseket követőket. Majd a harmadik napi mérkőzések döntetlennel zárultak, s kialakult a 3:3-as döntetlen a két világszínvonalú sakkozó hatalmas csatáinak eredménye képen.

A 2010-es évek is hasonlóan szépen és eseményekben gazdagon kezdődtek. Aminek eredménye, hogy immáron Hévíz városában a helyi Sakk Szakosztálynak köszönhetően, több mint fél évszázada hódolhatnak hobbijuknak a sakkozni és kikapcsolódni vágyó reményteli tehetségek!

Az információkért köszönettel tartozunk Szántó Endre Úrnak!

Eseményeink

Legfrissebb híreink

KESZTHELY VÁROSI ÉS...

Január 22-én a hévízi sakkozók ismét...

Állj közénk!

Ha érdekel az elmék párbaja, kitartást és...